Leeuwarden,
24
februari
2020
|
13:21
Europe/Amsterdam

De Friesland wijst klanten op mondzorg kinderen

Ongeveer één op de zes kinderen in Friesland gaat nooit naar de tandarts, terwijl hun tandartsbezoeken wel worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bij veel ouders is dit niet bekend, waardoor ze niet met hun kinderen naar de tandarts gaan. Zorgverzekeraar De Friesland gaat de komende tijd ouders een brief sturen om hen te motiveren dit wel te doen.

‘’We zetten als De Friesland steeds meer in op preventie en vitaliteit. Daar hoort ook een gezond gebit bij’’, vindt Nynke van der Meulen, manager Zorg en Propositie van De Friesland. Uit declaraties in 2018 van De Friesland blijkt dat ongeveer één op de zes Friese kinderen waarschijnlijk niet naar de tandarts is geweest voor controle van hun gebit.

Vergoeding van de kosten
Een van de redenen waarom ouders niet met hun kind(eren) naar de tandarts gaan, is de onwetendheid over de vergoeding van de kosten. Mondzorg voor kinderen jonger dan achttien jaar wordt vanuit de basisverzekering vergoed, dit in tegenstelling tot tandheelkundige zorg voor volwassenen.Van der Meulen: ‘’We investeren al langere tijd in actieve voorlichting en werken samen met GGD Fryslân, het basisonderwijs, tandartsen en de gemeente Leeuwarden aan een bredere aanpak voor dit vraagstuk. Het is de bedoeling dat we daarna in de hele provincie gebruik maken van deze aanpak.’’

Persoonlijke benadering
Het persoonlijk benaderen van ouders van kinderen die nooit naar de tandarts gingen, is overigens juridisch getoetst en akkoord bevonden door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). ‘’We attenderen deze groep ouders actief op de vergoede tandartsbezoeken’’, aldus Van der Meulen. ‘’Of ze dan met hun kinderen naar de tandarts gaan, is en blijft een eigen keuze. Maar we hopen dat ze dit wel gaan doen. Een goed en verzorgd gebit is van groot belang en levert een belangrijke bijdrage voor je gehele gezondheid.’’

 

Over De Friesland

De Friesland heeft zo'n 568.000 verzekerden. De geschiedenis van De Friesland begint in 1815 met de oprichting van het onderlinge zieken- en begrafenisfonds Regt door Zee. De Friesland heeft met een marktaandeel van 60 procent een belangrijke thuisbasis in Friesland. Naast het verzekeren van zorg zet De Friesland zich in voor vitaliteit en gezondheid. We schuiven steeds meer op naar dienstverlening rondom deze thema’s. Dat doen we vanuit het geloof dat mensen elkaar willen helpen om langer gezond en vitaal te leven. En met als doel om van het Noorden de gezondste en meest vitale regio te maken.