31
januari
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

De tien beste ideeën beloond met 5.000 euro

De tien winnaars van ‘De beste ideeën van Friesland’ zijn maandagmiddag beloond met een cheque van € 5.000. Het is voor de tweede keer dat De Friesland Zorgverzekeraar deze ideeënwedstrijd heeft uitgeschreven. De prijswinnaars kunnen met het prijzengeld hun eigen idee op het gebied van verbetering van kwaliteit van leven, gezondheid, preventie, cultuur en samenleving ten uitvoer brengen.

Ruim honderd mensen zonden na de oproep van De Friesland in september 2016 hun idee in. Een jury koos daaruit 29 genomineerden. Zij gingen door naar de stemronde. Meer dan 16.000 mensen brachten hun stem uit. De indieners van de tien meest gekozen ideeën kregen maandagmiddag de cheque uit handen van directievoorzitter Bert van der Hoek van De Friesland. De prijswinnende ideeën waren divers, maar dragen allemaal bij aan vernieuwing of verbetering van leven, gezondheid en samenleving. Ze staan op de website www.debesteideeenvanfriesland.nl.

De winnaars
Eén van de prijswinnaars is een student creatieve therapie. Hij gaat keukentafelgesprekken voeren met mantelzorgers en thuiswonende dementerende cliënten, waarbij hij gebruik maakt van dramatechnieken. Ook de voetballers van Harkemase Boys kwamen met een goed idee. Ze kregen geld voor een traplift, waardoor minder valide voetbalsupporters de wedstrijden vanaf de tribune kunnen volgen.

Mienskip
Andere ideeën bevorderen de ‘mienskip’, de onderlinge contacten. Zoals het informatiekanaal (‘narrow casting’) waarover alle inwoners van Dronryp straks kunnen beschikken. En een project voor jongeren met een verstandelijke beperking, waarbij het bouwen van dierverblijven, het verzorgen van dieren en een moestuin deel uit maken van de dagbesteding. Mienskipsiten is een project voor mensen met een bijstandsuitkering in het centrum en het oosten van Leeuwarden. Zij leren hoe ze een huiskamerrestaurant kunnen opzetten. Vanuit Parraga kunnen mensen met een sociaal kwetsbare achtergrond varen en zeilen. Inwoners van de Leeuwarder wijk Zuidlanden krijgen dankzij een ingediend project budget voor het onderkomen bij de tijdelijke ijsbaan in Techum.

Tijdcollecte
In Smallingerland gaat een zogeheten tijdcollecte honderden vrijwilligers inzetten voor klussen bij mensen in de buurt die in een sociaal isolement leven en hulp nodig hebben. Een thuiszorgmedewerkster bedacht een antislip douchebeugel: een antislip hoes die eenvoudig om een (te gladde) douchebeugel te bevestigen is ter voorkoming van valpartijen. Bekende paralympische sporters gaan langs Friese scholen om over gehandicaptensport te vertellen en om de kinderen te inspireren zelf ook te gaan sporten.

Tweede keer ideeënwedstrijd
Het is voor de tweede keer dat De Friesland de ideeënwedstrijd De Beste Ideeën van Friesland organiseerde. De winnaars van de eerste ronde, georganiseerd ter ere van het 200-jarig bestaan van De Friesland Zorgverzekeraar, hebben bij de uitvoering van hun ideeën laten zien een verschil te kunnen maken. Het prijzengeld is beschikbaar gesteld door het Innovatiefonds van De Friesland.