21
december
2023
|
12:24
Europe/Amsterdam

Nieuwe leden bij Friese sportclubs dankzij actie Sport Fryslân en De Friesland

Succesvol concept voor sportclubs om nieuwe aanwas binnen te krijgen.

Sport Fryslan

Afgelopen zomer startte een nieuwe vorm van ledenwerving, waarbij 600 clubs zijn benaderd die inmiddels tientallen nieuwe leden aantrokken. De gekozen aanpak slaat aan en de initiatiefnemers streven ernaar dat veel meer clubs van deze actie gebruik gaan maken.

Belang samen sporten
Samen sporten is belangrijk. Om samen te bewegen, maar ook om andere sportliefhebbers te ontmoeten. Als lid van een sportclub werk je aan je vitaliteit en leer je tegelijkertijd nieuwe mensen kennen. Clubs spelen dan ook een belangrijke rol in het creëren van een vitale samenleving waarin iedereen kan bewegen en meedoen.

Nieuwe leden hard nodig
Sport Fryslân en De Friesland hebben samen de Ledenactie opgezet. Met een kant-en-klaar promotiepakket, handige tips en persoonlijke ondersteuning wordt de zichtbaarheid van de clubs vergroot en ontstaat er energie binnen de clubs om hiermee aan de slag te gaan. Zo helpt de Ledenactie sportclubs om in korte tijd nieuwe leden te werven. Cid Berger, directeur De Friesland: “Als de Friesland geloven wij in de kracht van verbinding met elkaar. Samen sporten is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, het draagt ook bij aan mentale weerbaarheid en fijne relaties. Dat is waarom wij deze Ledenactie samen met Sport Fryslân van harte ondersteunen. Het verenigingsleven is het cement van de sterke gemeenschapszin in Friesland. Iets wat we moeten koesteren met elkaar.” 

Vitale Mienskip
Anne Jochum de Vries, directeur Sport Fryslân: “Sport Fryslân wil zoveel mogelijk mensen motiveren om in beweging te komen voor een vitale mienskip. Uit onderzoek blijkt dat mensen aantoonbaar gezonder en gelukkiger zijn in yn in warbere en hechte mienskip. Ons verenigingsleven is eigenlijk het fundament van leefbaarheid, maar staat voor veel uitdagingen. Zo neemt bijvoorbeeld het aantal leden af en kampen verenigingen met toenemende regelgeving. Het is daarom van groot belang om ons verenigingsleven veerkrachtig en duurzaam te houden”.

Onmisbaar in het Friese beweeglandschap
Clubs zijn niet weg te denken uit het beweeglandschap van onze provincie. Fryslân heeft op dit moment 1600 clubs. Er wordt in Fryslân op allerlei manieren hard gewerkt om dat in stand te houden en om dat misschien zelfs nóg meer leven in te blazen. Zo worden besturen van clubs geholpen door clubondersteuners, worden er acties en subsidies aangedragen bij o.a. het werven van leden en het verduurzamen van clubgebouwen en worden er cursussen aangeboden om trainers en bestuurders verder op te leiden. Samen bouwen we aan een standvastig beweeglandschap. De Ledenactie is een greep uit de vele manieren die daarvoor worden ingezet.

Clubondersteuning in 2024
Met alle goede voornemens in het achterhoofd wordt op het gebied van clubondersteuning in 2024 ook niet stilgezeten bij Sport Fryslân. Zo zal er naar alle waarschijnlijkheid samen met de verschillende bonden en clubondersteuners onder andere worden ingezet op een veilig sportklimaat.

Over Sport Fryslân
Sport Fryslân vindt dat iedereen iedere dag met plezier moet kunnen sporten of bewegen. Of je nu gezond bent of juist door te sporten werkt aan je gezondheid. Van amateursporters tot parasporters en van jong tot oud, Sport Fryslân brengt Fryslân in beweging! Wij werken samen met Provincie Fryslân, Friese gemeenten, clubs en verenigingen, commerciële en maatschappelijke partners, gezondheids- instellingen en vrijwilligers. Zo verbinden we de inwoners van Fryslân door de kracht van sport en bewegen en werken we samen aan een vitaal Fryslân. Al bijna 60 jaar.