18
oktober
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe technologie voor verbeterde oncologische chirurgie dichterbij

Een nieuwe, in het UMC Groningen geteste, operatietechnologie voor oncologische chirurgie komt binnen afzienbare tijd beschikbaar door de aankoop van het bedrijf SurgVision uit ’t Harde door het Milanese bedrijf Bracco Imaging.

De Friesland Participatiefonds, het investeringsfonds van De Friesland Zorgverzekeraar, en investeerder BioGeneration Ventures verkopen hun belang in SurgVision, waarmee het pionierswerk van deze zogeheten ‘seed-investeerders’ erop zit.

SurgVision heeft een zeer innovatief zogeheten ‘imagingplatform’ ontwikkeld, dat bestaat uit een lichtgevoelige camera en een fluorescerende speurstof (een tracer) die zich aan tumorweefsel hecht. Kortgezegd kunnen daarmee tumorcellen tijdens een operatie zichtbaar worden gemaakt op een scherm.

Precisie bij operatie
Met de huidige werkwijze is het moeilijk voor de chirurg om tumorweefsel van gewoon weefsel te onderscheiden en als gevolg daarvan blijft er regelmatig tumorweefsel achter na de operatie. Door de hoge en specifieke gevoeligheid van de technologie en de tracer van SurgVision kan de chirurg met een ongeëvenaarde precisie al het tumorweefsel weg snijden. Hiermee wordt er niet te veel, maar ook niet te weinig weefsel weggesneden. Daardoor zijn uiteindelijk minder herhaaloperaties nodig.

In eerste instantie zal de techniek toegepast gaan worden bij borst besparende operaties. Het wordt een platformtechnologie genoemd omdat deze detectietechnologie op termijn ook voor andere kankerindicaties toegepast kan worden.

Klinische onderzoeken
Het UMC Groningen werkt sinds maart 2012 met de apparatuur om verder onderzoek te doen op het gebied van kanker, ontsteking en infecties. Inmiddels is met diverse toonaangevende vroege fase klinische onderzoeken aangetoond dat de technologie werkt. Dit heeft de interesse gewerkt van Bracco. Dit Italiaanse bedrijf met wereldwijde expertise op het gebied van de ontwikkeling en evaluatie van beeldvorming en contrastmiddelen, heeft de toegang en middelen om na een vervolgstudie deze technologie breedschalig in klinieken en ziekenhuizen te introduceren.

Geslaagde investering
‘’Daarmee is onze investering geslaagd’’, vertelt manager Ben Dijk van het Participatiefonds. ‘’Wij investeren in een vroeg stadium in innovaties die de zorg kunnen verbeteren. Zodra blijkt dat het geslaagde innovaties zijn, laten we het vervolg over aan grotere marktpartijen om ze verder uit te rollen. Zo profiteert uiteindelijk de patiënt, en dus ook de verzekerde van De Friesland, hiervan.’’

Volgende stap
‘’De acquisitie door Bracco stelt SurgVision in staat om de technologie verder te ontwikkelen en op relatief korte termijn naar de markt kunnen brengen. De expertise en het internationale netwerk van Bracco zorgt voor een groter bereik voor de marktintroductie”, zegt Ton van den Hoven, CEO van SurgVision. ‘’Zonder De Friesland Participatiefonds en BioGeneration Ventures was het niet mogelijk geweest om de technologie te ontwikkelen.’’