25
oktober
2021
|
14:27
Europe/Amsterdam

Proef met Dokter Appke vermindert druk op Dokterswacht Friesland

Dokterswacht Friesland logo

Het is erg druk bij Dokterswacht Friesland. De vraag naar zorg neemt toe door onder meer de vergrijzing. Bovendien bellen mensen regelmatig met klachten die kunnen wachten tot de volgende werkdag, als de eigen huisarts er weer is. Daarnaast heeft de Friese huisartsenpost, net als in heel Nederland, te maken met een personeelstekort. Hierdoor loopt de wachttijd soms onnodig hoog op. Om de huisartsenzorg in Friesland goed toegankelijk te houden, hebben Dokterswacht Friesland, de Friese Huisartsen Vereniging (FHV) en De Friesland de handen ineengeslagen voor een proef met Dokter Appke: een app waarin je gezondheidsvragen kunt stellen aan een medisch team van Medicinfo.

“Als er sprake is van spoed, dan kun je Dokterswacht Friesland bellen in de avond, nacht en weekenden. We snappen heel goed dat het soms lastig is, om te weten of iets een spoedgeval is. Bij twijfel bellen mensen meestal naar Dokterswacht Friesland. Het aantal telefoontjes is hierdoor enorm toegenomen, terwijl we onvoldoende medewerkers hebben. We vragen iedereen daarom bij twijfel of het een spoedvraag betreft eerst te kijken op thuisarts.nl. Kom je er niet uit, dan kun je chatten met de verpleegkundigen van Dokter Appke. Juist door deze app in het weekend in te zetten, wordt de huisartsenpost op deze drukke momenten ondersteund”, aldus Carolien Lodewijk van Dokterswacht Friesland.

Over Dokter Appke
Dokter Appke is een initiatief van De Friesland. De app is tijdens de proef beschikbaar voor iedereen, dus ook voor mensen die elders verzekerd zijn. In deze app kun je via de chat gezondheidsvragen stellen aan een medisch team van Medicinfo. Het is ook mogelijk om te beeldbellen en als het nodig is, kijkt een huisarts mee. Zeker als mensen twijfelen of ze Dokterswacht moeten bellen, dan kunnen ze via de chat in Dokter Appke hun vragen stellen.

Tussen 9.00 en 21.00 uur op zaterdag en zondag zijn er bij Dokter Appke meer verpleegkundigen beschikbaar om online vragen te beantwoorden. Inmiddels is al in twee weekenden een proef gedraaid. Er werden zo’n 600 vragen gesteld. Een deel konden de verpleegkundigen van Dokter Appke zelf afhandelen. In de andere gevallen moesten patiënten toch contact opnemen met Dokterswacht Friesland, of werden ze doorgestuurd naar de online huisarts van Dokter Appke of de eigen huisarts.

Het vervolg
Tot en met zondag 7 november wordt Dokter Appke tussen 9.00 en 21.00 uur ingezet in de weekenden. Alle zorgverzekeraars zijn betrokken bij de proef en zo kan Dokter Appke patiënten van alle zorgverzekeraars helpen. Cid Berger, directeur Merk, Marketing & Sales van De Friesland: “Met dit initiatief willen we de druk op de huisartsenpraktijk en huisartsenposten in Friesland verminderen en beter verdelen. We zijn heel blij dat Dokter Appke hier een goede rol in kan spelen en dat we hier samen met alle zorgverzekeraars de schouders onder zetten.”